Ús de l’índex digital D2:D4 com a indicador biològic del trastorn específic del llenguatge

El grup I-DEL acaba de publicar un nou article conjuntament amb el Departament de Biologia de la UIB. En aquest nou estudi, Eva Aguilar-Mediavila amb Antonia Font-Jordà, Antoni Gamundí i Maria Cristina Nicolau Llobera han trobat evidencia a favor de l’ús de l’índex digital D2:D4 com a indicador biològic del trastorn específic del llenguatge (TEL).

Què és l’índex digital D2:D4?

L’índex digital D2:D4 es considerat un indicador directe de l’exposició prenatal a la testosterona i, estudis previs ho han relacionat amb la competència lingüística i la conducta agressiva, motiu pel qual pot considerar-se com un potencial marcador biològic.

En aquest estudi han participat 33 subjectes amb una mitjana d’edat de 6 anys, tots bilingües català-castellà i residents a Mallorca. S’ha comparat el valor d’aquest índex digital entre els nens amb TEL davant els subjectes amb un desenvolupament típic del llenguatge, establint així la mesura en el que els dos valors correlacionen amb la conducta de tipus social, cognitiva i lingüística, entre d’altres.

Els resultats d’aquest estudi ens indiquen que a una baixa exposició a la testosterona durant l’embaràs, és a dir, un índex D2:D4 més alt, pareix que està relacionat amb una major probabilitat de desenvolupar un trastorn específic del llenguatge en el cas dels barons. Encara així, aquest índex no mostra la relació amb altres dimensiones de la conducta social avaluades que si que son explicades pel nivell lingüístic i cognitiu dels nens. Es a dir, la conducta lingüística d’aquests nins està relacionada amb l’exposició prenatal a la testosterona, per les pitjores habilitats adaptatives (ex. Habilitats socials, lideratge…) i majors conductes internalitzades (ex. depressió, ansietat, somatització…) son conseqüència de les dificultats lingüístiques i cognitives.

Si vols llegir en més detall l’estudi pots fer-li una ullada a aquí.