Categories
Notícies Transferència

Victimització i habilitats socials percebudes en nens amb Trastorns del Llenguatge

Frontiers in Psychology ha publicat recentment el nostre article (Sureda-Garcia et al. 2021) “Associations Between Self, Peer, and Teacher Reports of Victimization and Social Skills in School in Children With Language Disorders”.

Estudis anteriors han demostrat que els professors i les famílies de nens i nenes amb trastorns del llenguatge indiquen que aquests nens/es tenen puntuacions de victimització més altes, un risc elevat d’amistats de baixa qualitat i dificultats socials, i poden ser més vulnerables al rebuig dels seus companys que els seus iguals. No obstant això, hi ha pocs estudis sobre l’assetjament escolar en nens/es amb trastorn del desenvolupament del llenguatge (DLD) i dificultats lectores (DL), i cap no ha considerat les relacions mútues entre els informes dels professors, les percepcions dels companys i els autoinformes dels nens. Hem analitzat les experiències d’assetjament escolar i relacions entre iguals en estudiants de primària amb DLD i DL en comparació als seus companys/es de la mateixa edat mitjançant informes de professors, informes entre iguals i autoinformes sobre victimització. A més, hem explorat com s’associen aquestes tres perspectives. Els resultats indiquen nivells més baixos d’habilitats prosocials valorades per iguals en estudiants de DLD i DL en comparació amb companys/es, així com nivells més grans de victimització avaluats pels companys/es per als estudiants amb DLD. En la mateixa línia, les valoracions del professorat mostren que els i les estudiants amb DLD presentaven habilitats socials més pobres, menor adaptabilitat i més retirada a la interacció social. Per contra, els autoinformes indiquen taxes similars de relacions interpersonals, estrès social i victimització entre iguals entre els tres grups. Les correlacions entre les mesures dels informes d’iguals i els informes del professorat contrasten amb la manca de correlació entre els autoinformes i els informes d’altres agents. Aquests resultats subratllen la importància d’utilitzar alhora autoinformes, informes entre iguals i informes del professorat per detectar situacions d’assetjament que poden passar desapercebudes.

Referència

Sureda-Garcia I, Valera-Pozo M, Sanchez-Azanza V, Adrover-Roig D and Aguilar-Mediavilla E (2021) Associations Between Self, Peer, and Teacher Reports of Victimization and Social Skills in School in Children With Language Disorders. Front. Psychol. 12:718110. doi: 10.3389/fpsyg.2021.718110

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *