Categories
Notícies Transferència

Les decisions morals en bilingües primerencs no depenen de l’idioma

La revista PLoS ONE ha publicat el nostre darrer article, que aporta nova informació sobre el procés de presa de decisions morals. En concret, l’estudi explora el fenomen anomenat “Foreign Language effect” (efecte de la llengua estrangera), que es dona en persones bilingües quan s’enfronten a un dilema moral en les seves dues llengües. Aquest efecte s’ha observat fins i tot en bilingües primerencs de llengües romàniques com l’italià i el venecià però, fins ara, no sabíem si es donava o no en bilingües català-castellà.

L’article complet està disponible al següent enllaç i una petita story amb una infografia i una explicació senzilla de l’article està disponible a Kudos (en anglès).

A continuació destacam els aspectes clau de l’article.

Efecte de la segona llengua

Segons els estudis previs, quan els bilingües responen a un dilema moral en la seva segona llengua (fins i tot quan l’han après gairebé alhora que la primera), tendeixen a respostes més utilitàries, de manera que accepten provocar dany, sempre que això permeti evitar un mal major. En canvi, en la primera llengua tendeixen a respostes més deontològiques, evitant dur a terme cap dany, fins i tot quan això suposa un greuge per a més persones. Així, per exemple, en el típic dilema del tramvia, en el qual un tren curtcircuitat es precipita sense control sobre cinc persones que treballen a la via, les persones que enfronten el dilema en la seva segona llengua tendeixen a respondre que accionarien una palanca per desviar-lo a una via on hi ha una única treballadora (resposta utilitarista). En canvi, si el dilema se’ls presenta en la primera llengua, la tendència és respondre que en cap cas participarien (resposta deontològica), deixant que el tramvia seguís el seu curs.

McGeddon, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-  sa/4.0>, via Wikimedia Commons

El nostre estudi

En contra dels estudis previs pels quals s’ha observat l’efecte de la segona llengua fins i tot en bilingües primerencs, l’estudi d’I+DEL mostra que aquest efecte de la segona llengua no es dona en els bilingües primerencs català-castellà de les Illes Balears. L’article, titulat “Meanness trumps language: Lack of foreign language effect in early bilinguals’ moral choices” ajuda a la comprensió de com els factors lingüístics i psicològics s’entrellacen amb les característiques intrínseques dels mateixos dilemes morals en el moment de prendre una decisió.

Trets de psicopatia

Una de les troballes més destacades d’aquesta recerca és la influència significativa dels trets de personalitat psicopàtica en les decisions morals. En aquest sentit, els participants amb puntuacions més altes en el tret de malevolència (meanness) mostren una tendència notable cap a respostes més utilitaristes (fer mal per evitar mals majors). Així mateix, l’article emfasitza la importància de tenir en compte la interacció entre l’activació emocional (arousal) i la malevolència, a l’hora d’avaluar les decisions morals de les persones.

Figura de l’article publicat (Flexas et al., 2023), que mostra com la malevolència (Meanness) correlaciona amb la proporció de respostes utilitàries (UR proportion) a alts nivells d’activació emocional (High arousal) però no quan la persona descriu el dilema com a poc emocional (Low arousal).

Per saber-ne més

Altres resultats de l’article emfasitzen la importància que la recerca tengui sempre en compte una sèrie de característiques dels dilemes morals com la implicació personal, qui surt beneficiat, o si el dany és evitable o no. El nostre company Albert Flexas explicà aquests factors amb un exemple més realista i contemporani durant la seva xerrada TEDxUIB de 2020 (disponible en vídeo a Youtube –en castellà).

Cobertura mediàtica

TV

14/07/2024

  • IB3 Notícies Migdia

13/07/2024

  • IB3 Notícies Vespre

Premsa

Edicions en línia

2024/09/24

18/07/2024

09/01/2024

04/01/2024

Edicions impreses

25/01/2024

  • Mallorca Zeitung (p. 23, en alemany)

10/01/2024

  • Diario de Mallorca (Portada + p.12, en castellà)
  • Última Hora (Contraportada, en castellà)

Referència

Flexas A, López-Penadés R, Aguilar-Mediavilla E, Adrover-Roig D (2023) La maldat supera el llenguatge: Absència d’efecte de la llengua estrangera en les decisions morals dels bilingües primerencs. PLoS ONE 18(11): e0294523. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0294523

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *