Un estudi publicat a la Revista de Psicologia de l’Esport, amb la col·laboració del grup de recerca I+DEL i del grup GICAFE (Grup de Recerca en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport) de la UIB, demostra que realitzar pauses actives d’alta intensitat pot beneficiar l’atenció selectiva dels estudiants de primària.
L’estudi va comptar amb la participació de 75 estudiants de 10 a 12 anys, que es varen dividir en tres grups: un grup va fer una pausa passiva basada en la lectura, un altre grup va fer una pausa activa amb activitat física d’intensitat moderada i el tercer grup va fer una pausa activa amb activitat física d’intensitat alta. Els resultats revelen que el grup que va realitzar pauses actives d’alta intensitat va experimentar una millora substancial en l’atenció selectiva en comparació amb els altres dos grups.
Atès que l’atenció selectiva és la capacitat de centrar-se en un estímul o tasca específic i ignorar els estímuls irrelevants, és una habilitat essencial per a l’aprenentatge i el rendiment acadèmic. Per tant, aquests resultats poden ser molt valuosos, ja que les pauses actives d’alta intensitat podrien implementar-se a les aules durant les pauses entre classes o les sessions d’aprenentatge per millorar potencialment el rendiment acadèmic dels estudiants. Les activitats físiques que es poden utilitzar inclouen esprint estàtic, salts o exercicis de força.
Referència
Gelabert, J., Sánchez-Azanza, V., Palou, P., & Muntaner-Mas, A. (2023). Efectos agudos de los descansos activos sobre la atención selectiva en escolares (Acute effects of active breaks on selective attention in schoolchildren). Revista De Psicología Del Deporte (Journal of Sport Psychology), 32(2), 277–286. https://www.rpd-online.com/index.php/rpd/article/view/1324